Ús i progrés

Moore va establir una regla, afirmant que cada dos anys es duplica el nombre de transistors en una computadora. Aquesta regla, vigent des del 1965 fins avui dia, transcendeix el pròpiament tecnològic i estableix una analogia del creixement tecnològic vertiginós que estem vivint.

Tanmateix, però, l’entrevista a Vinton Cerf, a El País, posa de manifest que cenyir-se a aquesta definició ens duu a caure en una perillosa simplificació de la situació. El pare d’Internet s’allunya del hype de l’HTML5 i de com pot canviar Internet (tecnològicament parlant) i es centra en l’ús que en fem i del repte més gran que ens planteja avui en dia: Organitzar la quantitat ingent d’informació que genera Internet, fer-la accessible a tothom i de quina manera.

Fa dues dècades de l’aparició d’Internet i tot i la seva (recent) explosió, la penetració social i l’ús que se’n fa segueix sent el punt que ens afecta avui en dia. Fins i tot els mitjans han encunyat un nou palabro per a parlar d’una cosa tan abstracta: “La brecha digital” (Segurament, un terme tan sobat que ja ha perdut tot el seu sentit).

Es parlen de molts avanços tecnològics, però no serem capaços de fer un salt qualitatiu fins que no haguem digerit i incorporat la (no tan) actual tecnologia en les nostres vides. L’ordinador que tens avui al davant pot ser més petit, més ràpid, amb connexions a Internet més ràpides i amb més coloraines que el que tenies fa 5 o fins i tot 10 anys enrere, però no deixa de ser el mateix ordinador, supervitaminat. No representa un avanç tecnològic qualitatiu com a tal, senzillament s’ha anat adaptant a l’ús que li dónes amb millores quantitatives (GHz, Gb, Mbps,…)

Ordinadors quàntics, nanotecnologia, transistors moleculars, l’abandó definitiu del silici… no són ciència ficció i representen el dia a dia de molts investigadors que toquen aquestes tecnologies. Només queda un pas per a que arribem a tocar i experimentar aquesta tecnologia, i no depèn exclusivament d’aquests investigadors…

I un altre dia ja parlarem de si és o no casualitat que Vinton Cerf s’assembli tant a L’Arquitecte de The Matrix …