La Ciutat Sense Temps

És evident que Barcelona està de moda, a més dels milers de turistes que habitualment envaeixen les Rambles, la Sagrada Família o el Parc Güell, darrerament la Ciutat comtal està sent l’escenari de moltes de les novel·les més venudes a casa nostra. Tot seguint l’estel marcat per Marsé o l’enyorat Vázquez-Montalbán, Ruiz Zafón amb l’Ombra del vent i Ildefonso Falcones, amb L’església del mar, han obtingut espectaculars èxits i grans vendes.

Dues novel·les “barcelonines” en aquest Sant Jordi han estat entre les més venudes: La clau Gaudí, d’Esteban Martín i Andreu Carranza, en què aquests dos autors canvien la història de la mort de l’arquitecte, tot plantejant-nos-la com un assassinat, i La ciutat sense temps, d’Enrique Moriel, que, per començar amb els enigmes, és signada amb un pseudònim. La solapa de la novel·la ens diu: “Enrique Moriel va néixer el segle passat a Barcelona. Autor de reconeguda trajectòria, ha conreat els més diversos gèneres literaris. Com el protagonista de La ciutat sense temps, s’ha estimat més ocultar la seva veritable identitat, però a diferència d’aquest personatge, no ho farà de manera definitiva”.

ciutat sense tempsDesprés de suposicions sobre si eren els propis Ruíz Zafón o Falcones, des de la diada de Sant Jordi ja sabem que sota aquest pseudònim s’amaga el nom de Francisco González Ledesma. Enrique Moriel és el protagonista de Sombras viejas, títol amb què el propi González Ledesma guanyava el premi internacional José Janés, el 1948. Aquell llibre fou prohibit pel franquisme, i com a homenatge, ha emprat el nom del protagonista com a pseudònim per a aquesta nova novel·la. Conegut, sobretot, pels seus títols de temàtica negra, l’autor ha volgut signar la seva primera novel·la històrica sota pseudònim per no confondre els seus lectors; com havia fet amb Silver Kane, primer alter ego de Ledesma, quan escrivia novel·les de l’oest.

Tot aprofitant-se d’un personatge fictici, un vampir, l’autor ens presenta la història d’una ciutat, Barcelona, amb les seves transformacions. La ciutat sense temps és una novel·la que va des del segle XV fins als nostres dies i gràcies a les diverses vides d’aquest narrador immortal coneixerem diversos moments de la història de la ciutat de Barcelona i reflexionarem sobre la dualitat bé-mal.
A través d’un assassinat que la Marta Vives, una ajudant d’advocat, ha de tractar d’aclarir, Ledesma ens durà fins al narrador, sorgit dels prostíbuls de la Barcelona medieval i que ens transportarà al passat de la ciutat: les execucions al Pla de la Boqueria, les condemnes per bruixeria, els antics tribunals eclesiàstics, el comerç d’esclaus al Portal de l’Àngel, les lluites contra Felip V, el desenvolupament urbanístic de la ciutat, els atemptats anarquistes o la construcció de la Sagrada Família. Alguns diuen que aquesta fou la gran “tapada” del passat Sant Jordi, 3a en vendes en castellà i 5a en català. Tant és així que diverses productores de Hollywood ja han mostrat el seu interes per portar aquesta història al cinema.